Vi provade lite på torsdagen, men fick inget. Såg några fina bågar på lodet. Men däremot hittade vi en ström på 1 knop, men ännu bättre, vi hittade strömkanterna.

Fredag

Åkte ut till samma ställe igen. På vägen dit ramlar babords djuprigg ner i båten. Stativet hade gått sönder. INTE BRA, men tur att den inte ramlade ut. satte i alla betena, och la en dipsy istället för djuprigg. Man tar vad man har. Nära båten. Släplängd 70 fot.

Det går en liten stund, när dipsy spöt börjar yla. Fick in fisken snabbt, lax 89 cm. Försökte vara snabba och skonsam mot fisken under måttningen. Tävlingen var en CR tävling. Men ALLA fjällen försvann från fisken. Vi återutsatte fisken, men den dog.

 

Lördag

Tyckte att vi skulle följa strömmen norrut och satte betena ca 2 M från gårdagens ställe. Stora beten på alla spön. Efter en timme ungefär drar det på en lax exakt i strömkanten. Bra rulltjut. Christer flyger på spöt och en vandringslax på 100 cm och 12 kg fick se insidan av båten. Även denna gång försökte vi vara snabba i mätningen. En vandringslax är INTE lätt att hålla still. Testade att med fart kasta i den med nos först. Den dog…

Vi testar mer runt strömkanten, när ett fruktansvärt rulltjut ljuder i båten. Tog en Wiliams half & half, stackat 1 m ovanför en länga. 438 fot på några sekunder. Hoppade tungt. Definitivt runt 15-20 kg. Men den klev av. Massa fula ord haglade i båten. Tokvänder båten till punkten för hugget. När allt sträcker upp, skriker ett ytspö till. Nu jävlar ska laxen upp. Drar åt bromsen hårt. Fisken vart nog chockad. I båten på några minuter. Den stackarn planade nästan in. Lax, 100 cm, och 11 kg. Snabb måttning, och en lyckad återutsättning, tror vi???? Den simmade iallafall.

Söndag

Vi leder tävlingen. Kämpar på i våra kanter. Nervöst… Gör precis som vanligt, men ingen bitvillig fisk. Inser att vi inte kommer få ngn fisk. Hur har det gått för alla andra?

Det visade sig att det räckte, och vi vann.

CR på laxtävling

Har nu provat CR på Sveriges, kanske världens, första laxtävling. Personligen tycker jag inte att det fungerar. För många laxar går till spillo, dör vid återutsättning. Det kanske går att utveckla, men anser att politikerna samt byråkraterna på HaV borde åtminstone ge dispens för de få laxtävlingar som bedrivs efter lax. Den lilla försumbara andel lax som kommer upp på tävlingar i Sverige borde dispens beviljas för. Kanske ngt för Sportfiskarna att jobba för? Det som annars händer är att tävlingarna i Sverige får kraftigt reducerade deltagare, och våra grannländer mer. Så vill vi inte ha det…

 

Tight lines,

Peter Cernold

 

 

 

 

Annonser