HaV har infört ett förbud mot trolling fiskad lax med fett fena i behåll. Det är i sak något förbryllande då man har rätt att fånga samma lax men endast om man använder andra metoder än trolling.

Det som tyvärr händer är att laxtrolling tävlingar på Östersjön i princip dör ut. I två år har arrangörerna av Laxcup nynäs testat C/R. Visst, det funkar, och en stor eloge till arrangörerna för initiativet till detta. Utan det hade vi inte haft den trevliga tillställningen som Laxcup Nynäs är. En mycket välarrangerad tävling, stort tack till alla inblandade.

Vi har även arrangörer som tvingats lägga ner tävlingen, pga denna idiotiska regel.

Men, i Östersjön simmar många laxar just nu, och jag tror/ hoppas att HaV kan bevilja arrangörer en kvot till tävlingar. Det är inte enorma antal laxar som fångas, i år kom det upp ca 20 laxar på två dagar i Nynäs. PÅ 30 BÅTAR!!!

En kvot på kanske 50 laxar/ tävling? Om sen mot förmodan kvoten uppfylls, övergår tävlingen till C/R. Detta funkar utomlands, och överstämmer med IGFA regler. Klart genomförbart.

Trolling tävlingar är inte bara en fest för oss trollare, utan även för publiken. Många var det som närvarade vid invägningarna förr. Vi träffade många besvikna människor, som hade tagit sig ner till hamnen för att bevittna invägningen. Det som väntade dessa människor var … ingenting. Mycket tråkigt.

Man får inte heller glömma att  trollingtävlingarna genererar stora kapital till arrangerade ställe.

Man får/ kan inte bara acceptera att trollingtävlingar dör ut.

Jag gör det inte!!!

Tight lines,

Peter Cernold

Annonser